the venetian pantry london martina

A Graphic Designer’s Redone Victorian, Where the Pantry Takes Center Stage

Occasionally, the coronary heart of the dwelling really has a heart of its possess.

For Italy-born, Uk-based graphic designer Martina Casonato, the kitchen area was central in the rework of her North East London dwelling, yes—but a very well-intended, perfectly-appointed larder even much more so. “Nothing gives me very the exact same perception of peace and success as the sight of a well-stocked pantry,” she suggests. “For quite a few people today, a big American-model fridge is the amount 1 precedence in the kitchen area. I was more than happy to compromise on the sizing of ours (which is a pretty modest built-in model, tucked absent in a corner) in order to have the pantry of my goals. It is actually my pleasure and pleasure and my pleased area.”

It is also the namesake of the Instagram account, @thevenetianpantry, the place Martina started out chronicling her remodeling progress all through the next section of lockdowns in wintertime 2021. The account—with glimpses of the home’s interior and in-depth depth on the process—quickly grew to have 33.5k followers.

Join us for a glimpse at the household as of now, which Martina and her fiancé, Joe, alongside with organization Bradley VanDerStraeten, have transformed from a stripped-again, architecturally untouched Victorian into a heat, easygoing space—outfitted slowly.

Pictures courtesy of Martina Casonato and @thevenetianpantry.

Over: “We begun searching for a dwelling collectively in 2018, immediately after yrs of sharing a tiny 1-bed rental flat in Shoreditch,” Martina claims. Soon after browsing all via Stoke Newington, they located the Victorian terraced dwelling at the starting of 2019.

“It was excellent: completely vacant, a massive tree at the again, white partitions and first pine flooring and fireplaces. Not like most of the other homes we had found, this had never ever been extended, which made it the perfect blank canvas.” The few opted to increase the current galley kitchen area (“which was slender and dingy,” Martina says) with two subtle extensions, which now property the eating room (remaining) and widen the new kitchen area (proper).

Higher than: “From a structural position of watch, the main alter was the addition of the two rear extensions and doing the loft conversion,” Martina states. “The remaining rooms just observed a light intervention—restoring the outdated pine floors and a new lick of paint in most circumstances.”
martina
Earlier mentioned: Martina’s upbringing in Italy and the couple’s work in graphic layout (Martina runs London-based Popular Variety) educated the options. In the cook dinner area, Martina “aspired to build a blend among our favourite East London dining places and an old Italian grandma’s kitchen.” The floor is tiled in Botticino terrazzo from InOpera Martina developed the museum-like island with glass-fronted compartments, all crafted by Tekton Joinery.
the couple wanted to create a space where they could cook and entertain:
Over: The couple preferred to produce a room wherever they could cook and entertain: “I had dreamed about possessing my possess kitchen area very long just before we started off hunting for a property,” suggests Martina. The cabinetry is also by Tekton Joinery.
Earlier mentioned: “Budget-intelligent, we chose to perform the lengthy recreation and prioritize fantastic finishes and materials more than furniture and decoration,” provides Martina. “To this date, practically two a long time following moving in, we are nonetheless working with our previous Ikea couch!”

Higher than: “Once we identified a area for the pantry in the new style, every little thing else flowed from there,” Martina claims.

“Aside from plainly obtaining a functional goal, it operates brilliantly as a piece of decor in its individual ideal. I intended it with a pair of fluted glass French doorways so that I could simply conceal the mess inside of, but the truth is we preserve it open and in sight 99.9 % of the time. In the night, it also works superbly as a lightbox, thanks to the LED strips concealed beneath the cabinets. The backlit jars produce such a cosy and tender ambiance.”

the fluted glass doors were custom made by tekton joinery based on martina& 16
Over: The fluted glass doorways were tailor made made by Tekton Joinery based mostly on Martina’s individual drawing. “I sourced the pantry skirt from a woman in Italy known as Giovanna who has been my mum’s seamstress for the past 30 many years!” she adds.
the expanded kitchen leads into the living area. 17
Above: The expanded kitchen potential customers into the residing region.
the couple share a neat wall mounted desk between the kitchen and living spaces. 18
Earlier mentioned: The pair share a neat wall-mounted desk amongst the kitchen and residing spaces.
the easy going living room. the pine flooring is all original to the house. 19
Higher than: The effortless-likely living space. The pine flooring is all unique to the property.

Earlier mentioned: Most rooms are painted in Farrow & Ball’s Powerful White, with woodwork painted in Skimming Stone.

Over: “We test to consider a slow method to decorating our dwelling, and I like the imagined that a single working day it’ll be loaded with pieces that have sentimental value for us—a testament to our shared encounters,” Martina suggests. (For instance? “Our bed (A Gervasoni design from Italy) only arrived right after a yr of dwelling here.”)

a writing desk in a bright corner. 23
Over: A composing desk in a bright corner.

Above: “The current toilet and rest room had been also in will need of some enjoy, so we fully re-skinned equally,” states Martina. The powder room—at right—is appealingly deconstructed and painted in Bauwerk’s Sandstone lime paint.

flowers fill an unused fireplace in the guest bedroom. 26
Previously mentioned: Bouquets fill an unused hearth in the visitor bedroom.

“My qualifications in design unquestionably paved the way for my aesthetic: a specified appreciation for easy forms, clean up lines, and a ‘less is more’ solution (in the words of Mies van der Rohe),” claims Martina. But I also believe a home must experience lived in, welcoming, and heat, which is why I like to combine modern day pieces with antiques. There is an easy-likely good quality about these type of parts, and I am fascinated by the stories they notify, and the lives they have lived before coming in our possession.”

the couple added bead board paneling that doubles as a headboard (and a spot to 27
Previously mentioned: The pair included bead board paneling that doubles as a headboard (and a spot to clip a reading through gentle).
the couple also converted the house
Earlier mentioned: The couple also transformed the house’s”loft” into a main bed room and ensuite, with views of the London skyline. The flooring is new—Whinfell Planks from Tedd Todd—and the loft, like the kitchen area, is accomplished in Bauwerk’s Stone lime paint.
a built in vanity echoes the design of the home office downstairs. 29
Above: A developed-in self-importance echoes the style and design of the dwelling business downstairs.

This was the couple’s initially transform (“and a steep finding out curve at that!” Martina claims). “Like most first time-renovators, we approached the entire procedure with a specific diploma of naiveté, but were lucky more than enough to have surrounded ourselves with a crew of reputable and economical contractors—we seriously struck gold there.”

Follow @thevenetianpantry on Instagram for far more seems to be within Martina and Joe’s home—and, perhaps, at their up coming undertaking: their wedding ceremony upcoming calendar year.

And for more houses subtly expanded, see:

Leave a Reply